Cosmelan Mesoestetic

Cosmelan Mesoestetic

Waarom Cosmelan?

Hyperpigmentatie is een veel voorkomend probleem en heeft diverse oorzaken. Zoals een verstoorde hormoonbalans, huidveroudering, zonschade, zwangerschap, pilgebruik en menopauze. Oppervlakkig gelegen pigment is goed te behandelen met een medische peeling of met de pigmentlaser. Dieper gelegen pigment is soms erg lastig om weg te krijgen. Voor dit dieper gelegen pigment heeft Mesoestetic de Cosmelan behandeling ontwikkeld, welke voor alle huidtypes een effectieve behandeling is om pigmentvlekken te verminderen.

De ingrediënten gebruikt in de producten van Cosmelan zijn van plantaardige en chemische oorsprong. Amalan vormt de basis van het masker en de thuisproducten. Amalan heeft direct effect op het onderhuidse proces dat pigment vormt. Het remt de tyrosinase, dit is een enzym die verantwoordelijk is voor de vorming van pigment. Overige ingrediënten zijn o.a. ascorbinezuur (vitamine C), fytinezuur en retinylpalmitaat (vitamine A soort).

 

Bij welke huidproblemen kan Cosmelan worden ingezet?

 • Melasma (zwangerschapsmasker)
 • Ouderdomsvlekken
 • Sproeten
 • Post inflammatoire hyperpigmentatie (pigment na ontstekingen)
 • Zonschade
 • Huidverjonging

 

De behandeling

De Cosmelan behandeling wordt in twee delen uitgevoerd. In de kliniek wordt door de huidtherapeut Cosmelan 1 opgebracht, dit is een intensief masker welke lang op de huid moet blijven zitten. Cosmelan 2 is het onderdeel wat u thuis uitvoert, dit is een crème. Beide producten bevatten ingrediënten welke werken op de verschillende stadia van pigment.

Stap 1. U komt 7-10 dagen voorafgaand aan de Cosmelan 1 behandeling in de kliniek voor een voorbereidende peeling, dit omdat de huid voorbereid moet worden op de Cosmelan behandeling.

Stap 2. 7-10 dagen na uw voorbereidende peeling komt u in de kliniek voor Cosmelan 1, dit is een masker die gedurende 8-12 uur op het gezicht moet blijven, afhankelijk van de huidconditie. Let op! Dit masker heeft een mosterd kleur, dus dit betekent dat dit masker wel zichtbaar is! Vervolgens haalt u thuis na de aangegeven tijd thuis het masker er af met een koud washandje en blijft u gedurende 2 dagen de inbegrepen Melan recovery en de zonnebrandcréme smeren.

Stap 3. Na 2 dagen komt u terug in de kliniek voor een na-controle, daar ontvangt u de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème, dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker. Cosmelan 2 dient in een dunne laag op het gehele gezicht te worden aangebracht en moet 10 minuten intrekken. Cosmelan 2 gebruikt u 2 maal daags voor gedurende 2 maanden. Wanneer het pigment na deze 2 maanden sterk is afgenomen, bouwt u af naar 1 maal daags en uiteindelijk naar enkele keren per week. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 thuisverzorgingscrème in ieder geval een jaar te gebruiken.

 

Na de behandeling

De huid kan tijdens de eerste 4 dagen van de behandeling rood worden en er kan zwelling ontstaan. Als de huid erg gevoelig is, kan er ook jeuk ontstaan. Andere bijwerkingen kunnen o.a. een licht branderige of trekkerige huid zijn, dit is echter een normale reactie van de huid. Schilfering komt op de 2e of 3e dag bij alle huidtypen voor. Het is raadzaam de Hydra-vital factor K crème te gebruiken en dit om de 2 uur te herhalen op de dagen waarop de schilfering actief is. Een week na de behandeling begint de huid te verbeteren, de beste resultaten worden echter gezien tussen de 2-6 weken.

 

Tips en adviezen

 • Neem bij twijfel over uw huidreactie altijd contact op met de huidtherapeut.
 • Een rode, gezwollen, branderige huid is een normale huidreactie na Cosmelan, hier hoeft u niet van te schrikken.
 • Gedurende het vervellingsproces is het belangrijk dat u niet aan de velletjes trekt, om te voorkomen dat u ook gezonde huid mee trekt.
 • De behandelde pigmentvlekken kunnen na de behandeling eerst donkerder kleuren, dit is een normale huidreactie.
 • Incorrect gebruik van zonnebrandcrème en de voorgeschreven producten kan reactivering van het pigment veroorzaken.
 • De behandeling mag niet gecombineerd worden met andere depigmentatie behandelingen.
 • Make-up mag gebruikt worden nadat alle producten die u dagelijks gebruikt zijn ingetrokken.
 • Gebruik minimaal de eerste 2 weken na de behandeling geen scrub of peelings.
 • Vermijdt de eerste 2 weken na de behandeling alle warmtebronnen, zoals intensief sporten, sauna’s en een hete douches.
 • Gebruik de Hydra vital factor L/Melan recovery crème maximaal 3 keer op een dag

 

Kosten

De kosten voor een Cosmelan behandeling bedragen €650,-. Dit is een pakket van 5 afspraken, waaronder de voorbereidende peeling, de Cosmelan 1 behandeling en de nacontrole. Tevens zijn de thuisproducten in de prijs inbegrepen. Veelal worden behandelingen van de huidtherapeut geheel of gedeeltelijk vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Vraag na bij uw verzekeraar wat voor u van toepassing is.

In enkele gevallen wil de zorgverzekeraar een verwijzing van de huisarts zien.