Voor- en nazorg

Voor- en nazorg instructies behandelingen/peelings/dermapen

Uw huid ondergaat een (intensieve) peeling of heeft dit ondergaan. Het is van belang dat u zich aan de voor- en nazorg instructies houdt om het proces optimaal te ondersteunen voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Hierdoor is de kans op eventuele complicaties, die te lezen zijn in het informed consent, kleiner.

Voorzorginstructies

Om het herstelproces te bevorderen en hyperpigmentatie te voorkomen is het van belang om de huid in een goede conditie te brengen. Wij kunnen u een goed huidadvies geven afgestemd op uw huid. Een (zon) gebruinde huid kunnen wij niet behandelen vanwege het risico op hyperpigmentatie. Pigment onderdrukkende producten zijn noodzakelijk vanaf huidtype 2 of bij een pigmentgevoelige huid. Wij raden u aan om ook in de weken voorafgaand aan de behandeling de huid te beschermen met minimaal een SPF factor 30.

Wat kan ik direct na een behandeling verwachten?

  • Het kan zijn dat uw huid rood is, trekkerig aanvoelt, prikt, jeukt en/of gezwollen is. Bijovergevoeligheidsreacties kan het zijn dat deze bijeffecten heviger zijn. Deze huidreactiesmoeten binnen 1-2 dagen weer verdwenen zijn.

  • Enkele dagen na de behandeling kan de huid gaan schilferen. Dit is een normaal proces vande huid en een goed teken, hieronder zal een mooie nieuwe huid verschijnen. Wanneer de huid niet gaat schilferen betekend dit niet dat de peeling geen effect heeft gehad op de huid. De schilfering en droogheid kunnen 3-5 dagen duren. Bij een diepe peeling kan dit langeraanhouden tot zo’n 10 dagen. De huid kan onrustiger worden en ook kunnen er korstjes ontstaan.
  •  Na de behandeling kan ook last krijgen van puisten/jeuk/bultjes. Dit komt omdat afval eruit komt. Dit trekt binnen enkele dagen weg.

Wat kan ik enkele dagen na de behandeling verwachten?

De eventuele roodheid, bloedpuntjes en zwelling trekken in 1-4 dagen na de behandeling weg. De eerste dagen kan de huid ook wat schraal aanvoelen. In de eerste week van de behandeling kan (hoeft niet) de huid gaan schilferen. Dit is een normaal proces, de huid is zich aan het venieuwem. Wanneer de huid niet gaat schilferen betekend dit niet dat de behandeling geen effect heeft gehad. Wanneer er eventuele korstjes of vellen zijn ontstaan is het van belang dat u hier niet aan trekt, scrubt, exfoliert of krabt, om eventuele littekens en hyperpigmentaties te voorkomen. Wel adviseren wij een exfoliërend tot 4 dagen na de behandeling te gebruiken, dit versnelt het proces. De eerste 24 uur kunt u het beste geen make-up gebruiken. Wel kunt u de Cicaplast van La roche posay gebruiken voor een herstellend, beschermend en verzorgend effect. Tevens is het zéér belangrijk om de huid te beschermen met minimaal SPF factor 30. Zonnige dagen raden we aan om vaker op een dag in te smeren!

Nazorginstructies

  • Wij adviseren u een voedend product te gebruiken. Evt. vaker smeren (2-3 keer per dag) metuw dagcrème en/of serum als de huid droog of trekkerig aanvoelt in de eerste dagen na de peeling.

  • Het is erg belangrijk dat u in dit proces niet gaat krabben aan de huid of aan losse vellen gaat trekken. U kunt het behandelde gebied beter droog deppen met een handdoek dan wrijven.

  • De eerste 24 uur kunt u het beste geen make-up gebruiken. Wel kunt u een herstellende creme/gel gebruiken voor een camouflerend, herstellend, beschermend en verzorgend effect.

  • 48 uur na de peeling zon, sauna, hete baden en zweten (sporten) vermijden. Het behandelde gebied wassen met lauw water (heet water kan teveel irritatie geven of schrijnend aanvoelen).

  • De huid beschermen met minimaal een SPF factor 30, het gehele jaar door.

  • Roken vertraagt het genezingsproces.

BELANGRIJK

Is er iets gewijzigd in uw medicatie? Of gebruikt u bijv. antibiotica, roaccutane of Prednison of heeft dit in de afgelopen weken gebruikt? Meldt dit vooraf bij uw behandelaar!